dijous, 1 de novembre del 2018

Celebram Tots SantsTOTS SANTS

Tots Sants és una festa tradicional catòlica que està dedicada als avantpassats. Es celebra dia 1 de novembre. Aquesta festa està relacionada amb la festa del Dia dels Morts, dia 2 de novembre.
La creença tradicionalment és que dia 1 els vius visiten als morts, i dia 2 els morts visiten als vius.
A França i a Portugal també es celebra aquesta festivitat.

ORIGEN

Tots Sants, deriva d'una festa cèltica anomenada Samain que es feia per venerar als morts.
Per als pobles celtes, l'any estava dividit en dos períodes: el temps clar i el temps fosc.
Els dies de la festa de Samain, eren uns dies que estaven fora dels dos períodes.
Les festes Samain també coincidien en una època de l'any en què els camps i les terres semblen igual d'esmorteïdes que el mateix món dels difunts.

TRADICIONS

A Mallorca, es tradició els rosaris ensucrats. Els rosaris ensucrats, són uns grans collarets plens de llepolies, que regalen els padrins joves als seus fillols.  Les llepolies que formen el rosari, solen ser bombons, caramels, panellets de castanyes i una peça rodona més gran que les altres, que s'anomena Patena. La Patena solia ser una rodanxa de fruita seca, tot i que actualment es posa una patena de xocolata. Una altre menjar típic d'aquesta festa són els panellets. Els panellets són uns petits pastissos generalment rodons, fets amb sucre, rovell d'ou i ametlla. Aquest pastís és d'origen català, però també es típic de les Illes Balears.
Si voleu saber per què els sants són sants, vos passam un enllaç del blog del lingüísta Gabriel Bibiloni molt interessant: http://bibiloni.cat/blog/?m=201111&paged=2

Redacció de Paperum

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada