diumenge, 13 de gener del 2019

Què són els "codis secrets"..?

El ponent Oscar Fons explicant els secrets dels codis i les xifres...


El passat divendres 21 de desembre els alumnes de quart tingueren una xerrada sobre criptografia, dirigida per n’Oscar Fons. A més, varen poder presenciar una "màquina enigma".


El darrer divendres abans de les festes de Nadal, els alumnes de quart d'ESO van assistir a una xerrada sobre criptografia. La criptografia és l’estudi, de formes, en les quals podem amagar informació en un codi incomprensible.
Oscar Fons va començar explicant la seva història: els primers que la varen emprar van ser els espartans. Després d’explicar mètodes d'encriptar informació i diferents cultures que l’empraren d’una manera divertida i entretenguda, va començar a explicar la màquina enigma.
Aquesta màquina va ser fabricada pels nazis a la segona guerra mundial per a enviar missatges xifrats. Per a desxifrar la màquina que tenien els nazis, els anglesos van reunir els millors matemàtics a Bletchey Park. Al final va ser Alan Turing qui la va desxifrar.
Aquesta màquina era sagrada per als nazis, així que si eran atacats l’havien de destruir. Per aquesta raó de 40000 que n'existien ara en tenim 350 a tot el món i 2 a Espanya.
Aquesta màquina és difícil d'conseguir, però n'Oscar Fons ens va donar l’oportunitat de veure'n una de real.

Bruno Vanbemmelen, 3rD

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada