dijous, 24 de gener del 2019

Celebram Sant Antoni!

Avui vos parlarem de la festa de Sant Antoni, dels seus orígens i de com ho hem celebrat al Madina.

Joan Amades, autor del Costumari català, diu que la festa de Sant Antoni sembla recordar les festes consuàlies romanes, que es feien al desembre i a l'agost en honor de la divinitat Cònsua. La primera tendia a preservar el bestiar del mal, i la segona tenia per objecte la fi i l'èxit de la collita. A Roma, el dia 8 de gener, es feia la festa de la coronació dels ases davant de l'altar de Júpiter. Un cop celebrats els sacrificis, els forners coronaven llurs ases amb corones de murtra i llorer.

Sant Antoni és el protector de la pagesia mallorquina: dels conreus, del camp i dels animals. Aquest sant també és invocat contra les malalties de la pell, molt especialment, contra la borradura dels infants.

Com a activitats i elements típics de la festa hem d'esmentar l'encesa de foguerons, que representen la victòria de la llum contra les tenebres. Dia 17 de gener és molt proper al solstici d'hivern; el foc simbolitza el renaixement del sol, element masculí que fertilitza la terra. En segon lloc, els dimonis que, segons Antoni Gili, són reminiscències llunyanes dels antics xamans i bruixots, que entorn del foc dirigien els rituals en pro de la fecunditat de la tribu. Tampoc no falten les cavalcades, les beneïdes, les carrosses, els balls, les glosades o fer captes (per recollir doblers o altres coses).

Al Madina Mayurqa també hem volgut celebrar aquesta festa tan nostra (juntament amb la de Sant Sebastià) i per això l'AMIPA ha preparat unes palanganes amb carn, xulla, botifarró, sobrassada, pa i beguda. Els alumnes de 4t d'ESO també han col·laborat amb fruita i dolços per tal de recaptar fons per al viatge d'estudis. A més, hem gaudit de la música de xeremies i flabiols i del ball de bot que la professora Maria Roig ha dirigit.

Malgrat que la pluja avui també ha volgut celebrar la festa, ens ha donat una treva per fer els foguerons... Visca Sant Antoni!

Redacció de Paperum





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada