dimarts, 18 d’octubre del 2016

Sabeu quin és l'origen de la Festa de les Verges?


La nit del 20 d'octubre els carrers s'omplen de grups de joves que, aprofitant l'antiga tradició de festejar les al·lotes fadrines, es reuneixen per cantar i consumir els tradicionals bunyols.

Aquesta antiga tradició coincideix amb la vigília de Santa Úrsula, la qual era filla d'un príncep britànic que va ser promesa en matrimoni. Després d'anar a Roma en peregrinació, es va dirigir a Colònia amb el seu seguici d'onze mil donzelles (la llegenda magnifica el seu nombre potser per remarcar la crueltat del fet), però allà van trobar que els huns s'havien apoderat de la ciutat. Van ser martiritzades en no accedir als desitjos carnals dels ocupants.

Actualment la festa ha evolucionat convertint-se en una ocasió més perquè els joves es diverteixin recorrent els carrers de pobles i ciutats la nit del 20 d'octubre. Destaquen les celebracions de Búger (on encara enramellen les cases de les fadrines amb canyes verdes i murtra, seguint un costum molt antic), Marratxí, Porreres, Palma i Alcúdia. En algunes localitats fins i tot les bandes municipals s'afegeixen a la festa. S'han incorporat recentment cançons estudiantils i regals de flors, a més dels típics bunyols i el vi dolç.

Joan Amades ens conta en el seu Costumari que a la vigília de la festa, les nines, reunides en grans colles, voltaven pels carrers agafades de les mans i cantant:

                                                           Demà són les Verges
                                                             tothom ha d'anar
                                                             a dins les alzines,
                                                             bunyols a menjar.


Es consumeixen bàsicament dos tipus de bunyols, uns al forn farcits de nata, crema o trufa i els de vent (elaborats amb patata i/o moniato). En podeu comprar als forns o fer-los vosaltres mateixos amb la senzilla recepta que una companya de redacció nostra va penjar fa poc en el blog Paperum.

I recordau que el proper divendres menjarem bunyols a l'institut. Pensau a comprar els tiquets en temps de pati!

Text: Alejandra, 3rC
Imatge: Carlos, 3rC


Una de les moltes pintures que tenim sobre aquesta llegenda...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada