dimarts, 25 d’octubre del 2016

Sabem d'on ve la tradició dels rosaris de Tots Sants?

Primer de tot hem de saber què és un rosari. Un rosari ensucrat és un enfilall de bombons, caramels i altres peces dolces amb una rotllana de carabassat o carabassa ensucrada, anomenada patena, de dimensions més o menys grosses, que imita un rosari. Per Tots Sants, els padrins joves regalen als fillols aquest rosari i el passegen passat pel coll.
Actualment a molts magatzems en venen fets amb altres productes, sobretot llepolies.
Els rosaris i els panellets de Tots Sants sembla que procedeixen del costum medieval de posar pans damunt les tombes, el dia de Tots Sants, juntament amb ciris (així es creia que les ànimes dels morts tendrien un bon viatge). Aquests pans després es donaven com a almoina. Actualment el costum de regalar els rosaris s'ha perdut una mica, per la falta de promoció pels mitjans de comunicació i d'oferta en els forns. La venda de peces a la menuda per a la confecció casolana ha desaparegut.
Als pobles de la Part Forana de Mallorca, era tradicional que la nit de Tots Sants els al·lots pujassin al campanar, on el campaner tocava a mort tota la vesprada. També a la nit de Tots Sants, només amb la il·luminació d'algunes espelmes, els contava històries tètriques i els convidava a menjar bunyols. Aquesta celebració era l'equivalent del Halloween cèltic difós des dels Estats Units, per la seva part lúdica i de consum de dolços la nit del dia dels Morts.
Mariano, Damià i Miquel, 3rC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada