dijous, 23 de gener del 2020

Tallers sorprenents de tecnologia


El passat dimarts 29 d'octubre els alumnes de 3r ESO D tinguérem l'oportunitat d'experimentar en dos tallers realitzats per la Fundació la Caixa del Gran Hotel de Palma durant tot el matí.

Arribàrem justs, però puntuals per començar a les 9:30 el taller de física amb na Gemma, la monitora i guia durant tota la jornada.
Aquests tallers s'ofereixen en una sala laboratori adequat per a grups d'instituts i col.legis on poden observar les utilitats més comunes dels efectes físics i químics en la nostra vida quotidiana.
Tot d'una després de les presentacions, mostrà el primer experiment, sempre amb l'ajut d'un company de la classe, que consistia a acostar una pilota de ping-pong a una esfera amb un corrent de 200.000 W, amb la qual cosa la pilota s'allunyava o s'apropava a causa de les forces d'atracció o repulsió.
A continuació, na Gemma col.locà tres motllos d'alumini damunt d'aquesta esfera i seguidament els motllos es començaren a elevar fins sortir disparats a causa de les forces de repulsió per l'energia acumulada a l'esfera.
Per al següent experiment emprà una bobina de coure amb una bombeta i un imant per tal d'encendre-la amb l'ajut de l'imant que el ficà dins la bobina i sobtadament el tragué de tal manera que la bombeta quedava encesa.
Per acabar el taller de física, ens demostrà que el cos humà és un bon coductor de corrent elètric de baixa intensitat ja que el percentatge de composició del nostre cos és un element força conductor: l'aigua, així que entre tots, inclosos els professors, ens agafàrem de les mans per produir un circuit tancat d'electricitat de baixa intensitat mentre que una altra companya tocava la font de corrent per transmetre l'energia de la qual el professor n'absorbí més del 50% i en conseqüència s'enrampà.

Després d'un abundós i meravellós berenar de mitja hora, tornàrem al segon taller amb la mateixa monitora, però aquesta vegada de química.
Abans de començar amb els experiments, ens va ensenyar que com a científics per seguretat, cal usar una indumentària adequada i per a alguns casos la mascareta i els guants són d'ús obligat.
Dentifrici d'elefant fou el primer experiment que consistia en la mescla d'elements totalment líquids(aigua oxigenada, potassi i sabó líquid) que produïa una reacció transformant-se en una pasta blanquinosa i groguenca.
Mentre anava mostrant els diversos experiments, na Gemma ficà un tros de coure dins un vas de precipitats amb àcid (no vinagre ni llimona)  i transcorreguts uns vint minuts, el tros de coure sortí molt més brillant.
Com a punt final del taller, na Gemma usà hidrògen per demostrar-nos una explosió...tot i que no aconseguí desaparèixer darrere la (poquíssima)fumerada produïda. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada