Primer
de tot hem de saber què és un rosari. Un rosari ensucrat
és un enfilall de bombons,
caramels i
altres peces dolces amb una rotllana de carabassat o carabassa
ensucrada,
anomenada patena,
de dimensions més o menys grosses, que imita un rosari. Per Tots
Sants, els padrins joves regalen als fillols aquest rosari i el
passegen passat pel coll.
Actualment
a molts magatzems en venen fets amb altres productes, sobretot
llepolies.
Els
rosaris i els panellets de Tots Sants sembla que procedeixen del
costum medieval de posar pans damunt les tombes, el dia de Tots
Sants, juntament amb ciris (així es creia que les ànimes dels morts
tendrien un bon viatge). Aquests pans després es donaven com a
almoina. Actualment el costum de regalar els rosaris s'ha perdut una
mica, per la falta de promoció pels mitjans de comunicació i
d'oferta en els forns. La venda de peces a la menuda per a la
confecció casolana ha desaparegut.
Als
pobles de la Part
Forana de
Mallorca, era tradicional que la nit de Tots Sants els al·lots
pujassin al campanar, on el campaner tocava a mort tota la vesprada.
També a la nit de Tots Sants, només amb la il·luminació d'algunes
espelmes, els contava històries tètriques i els convidava a menjar
bunyols. Aquesta celebració era l'equivalent del Halloween
cèltic
difós des dels Estats Units, per la seva part lúdica i de consum de
dolços la nit del dia dels Morts.
Mariano,
Damià i Miquel, 3rC
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada