dijous, 28 de març del 2019

Anam a l'Aquàrium amb els alumnes d'Erasmus

Gran peixera amb peixos pallasso

Ahir dia 26 de març anàrem al Palma Aquàrium amb els alumnes vinguts dels països participants a l’Erasmus.
Quasi després de mitja hora d'autobús arribàrem al nostre destí i ens reberen per grups uns guies que ens parlaren en anglès perquè els alumnes estrangers ho entenguessin.
El primer que visitàrem és una rèplica de jungla en la qual veiérem piranyes, tortugues i peixos tropicals com el peix lleó, el peix pallasso, la vídua negra i el peix cirurgià, taurons, puntes negres i cridaners coralls.
Després de la jungla ens mostraren els grumers i un tanc de 8.5m de profunditat amb 3.5milions litres d’aigua salada en el qual vivien 8 taurons tigre i brasiler, a més de 1.000 peixos.
Més tard, després de mitja hora de descans i haver berenat, ens dirigirem a una sala en la qual ens explicaren la importància de no tirar plàstics a la mar i de la protecció dels peixos amb perill d’extinció, a més sortiren alguns voluntaris per realitzar un simulacre de com ajudar una tortuga malferida.
Quan finalitzàrem el taller acabàrem de fer la visita per l’Àquàrium fent una volta i mirant més peixos... Ha estat una sortida lúdica i molt didàctica!

Text: Alexandre i Adrià, 3rESOA
Imatge: Gema, 3rA




dimecres, 27 de març del 2019

Ens visiten les escoles de Primària...

Alumnes del CEIP Puig de na Fàtima

CEIP  Cas Capiscol

Al llarg d’aquesta setmana diverses escoles han vengut a visitar el nostre institut. Jo vaig fer de "Cicerone" de la visita de Cas Capiscol. Els alumnes de 1r d’ESO preparàrem, juntament amb les nostres professores d’anglès, una visita guiada perquè els possibles futurs alumnes coneguin el centre. 
 
Primer, així com arribaven els nins i nines de 6è de Primària els donàvem la benvinguda i començàvem la visita; férem un recorregut per tot l’institut mentre que els explicàvem tot el que hi havia a cada lloc. Això sí, tot ho contàrem en anglès. Els nins no ho entengueren gaire, perquè no tenen el nostre nivell, però en Mateu Palmer els ho anava traduint al català.

En acabar la passejada, els alumnes de les escoles realitzaren diferents tallers, des de música fins a educació física; va ser una manera divertida d’animar-los a venir a fer l’ESO al Madina.
Finalment, entràrem a diverses classes perquè nosaltres els poguéssim respondre les preguntes que tenguessin, i així aclarir els seus dubtes sobre el que havíem explicat o mostrat. 
 
Ha estat una experiència molt guapa, ja que d’aquesta manera ajudàrem els nins a decidir a quin institut volien anar l’any que ve i també ens retrobàrem amb companys de la nostra antiga escola.

Emma Llabrés, 1r d’ESO D


I el passat 22 de març tocà la visita dels alumnes del col·legi Puig de na Fàtima. En Mateu Palmer, professor del centre i coordinador de les visites, ens acompanyà. Com cada any, els alumnes de sisè fan una visita pel nostre institut i els mostram les nostres instal·lacions: el hall, la cafeteria, la biblioteca, els laboratoris de Biologia i Física i Química, el gimnàs, la sala d’informàtica i les aules de primer.
Se'ls veia molt entusiasmats per veure el nostre insitut, el que més els va sorprendre fou el nostre poliesportiu. Van dir que era molt gran!
Els vàrem informar sobre els horaris que es feien, les assignatures que hi ha i en general informació del centre.
Esperem que els hagi agradat el nostre centre i els esperam l’any que ve!

Laura i Sonia. 3rESO D

diumenge, 24 de març del 2019

Visitam Grècia amb l'Erasmus!


 El dia 10 de març vuit alumnes de 3r d'ESO, la directora, el cap d'estudis i el nostre tutor, vàrem ser escollits per anar d'Erasmus a Grècia per practicar anglès, ampliar els nostres coneixements i tenir una bona experiència.

A les 7:30 va sortir el vol i vàrem haver de fer escala a Barcelona. El trajecte va durar tres hores i mitja. No podíem arribar més cansats! Ens mostraren l'hotel, deixàrem les nostres coses i vàrem sortir a fer una volta pel port. Vàrem visitar el col·legi dues vegades. No ens podien rebre d'una millor manera! Férem moltes activitats: un taller d'informàtica, una obra teatral i fins i tot vàrem aprendre el ball tradicional grec.Visitàrem dos museus on hi havia una guia que ens explicà tota la història dels monuments i de les persones més importants d'aquell país al llarg de la història. També ens varen acompanyar alumnes de Romania i Lituània. Però fins el darrer dia no ens férem gaire amb ells perquè nosaltres pensàvem que els fèiem por, ja que érem els que més cridaven, els que més reien, els que més xerraven i els que feien més beneitures. 

En resum, vam tenir una de les millors experiències de les nostres vides, no ens ho podíem passar millor, ja que rèiem contínuament. Mai havíem parlat tant en anglès a les nostres vides. Vàrem aplicar els nostres coneixements sobre l'art grec i la seva història i no només això, sinó que també vàrem tenir l'oportunitat de conèixer-mos més els uns amb els altres.

Va ser una de les millors experiències de les nostres vides i ho agraïm moltíssim!

Yasmin i Sònia 3r d'ESO D



En Miquel Díez ens en conta algunes anècdotes...

La setmana del 9 al 14 de març 8 alumnes de 3r d’ESO vam anar a Piraeus, Grècia, per participar a un projecte europeu anomenat Stop ESL. Aquest consistia en conviure durant una setmana, amb romanesos i lituans, en un hotel situat a prop del port d' Atenes.
Durant aquestes convivències, vàrem visitar molts de llocs rurals, però el que més em va agradar va ser un poble situat entre l'Acròpolis i l’hotel en el qual ens allotjàvem, on hi havia un mercat amb els aromes i els productes típics de Grècia; a més, una de les coses més estranyes i a la vegada gracioses, era que tots els venedors en lloc d'intentar regatejar amb tu, te deien “For you is free, for you is free” i encara que sabíem que no era veritat, hi havia molta gent que s’ho creia i quan estaven a punt d'anar-se’n, els venedors els deien que costava 5 euros i com que ja tenien el producte a les mans no els quedava més remei que pagar.

Una altra anècdota interessant i sobretot perillosa, és que a Grècia, el concepte de pas de vianants no és el mateix, ja que allà els cotxes no s’aturaven mai, ni tan sols quan el semàfor estava en vermell; i quan qualcú s’aturava per deixar-nos passar, pareixa que ens perdonava la vida... Cada poble té els seus costums i maneres d'entendre la vida!

dissabte, 23 de març del 2019

Anam a les proves Cangur 2019!


El passat 21 de març el Madina Mayurqa va participar a les proves Cangur de Matemàtiques. Vam sortir de l'institut a les 8:00h, el nostre destí era el Palma Arena, on faríem les proves.
Quan vam arribar hi havia una gentada, però per sort vàrem ser uns dels primers en entrar al velòdrom. Un cop allà, als vint minuts es va omplir de tota la resta d'alumnes d'altres centres i ja a les nou i mitja ens varen donar les proves per començar.
Abans de començar se sentia molt d'enrenou perquè ens van dir que hi havia unes dues mil cinc-centes persones, però quan ja iniciàrem els exercicis tot el Palma Arena quedà en silenci. Va durar una hora i un quart i eren exercicis sobretot de lògica i de raonament, i així com anàvem resolent els apartats la puntuació valia més, és a dir, hi havia diferents nivells de dificultat, però si t'equivocaves en l'opció que havies marcat, llavors descomptava, cosa que vol dir que no pots contestar a l'atzar, és molt objectiu. En acabar les proves ens varen deixar mitja hora per berenar i descansar.
Després vam entrar una altra vegada a les instal·lacions per fer una gimcana en grup. Durava 45 minuts i consistia en un sudoku matemàtic i 10 problemes que havies d’anar resolent en grup .En acabar la gimcana, varen repartir botelles d’aigua. Finalment tornàrem a l’institut a la una.
És una experiència que val la pena viure!

Jaime i Daniel, 3rD



Tots ben concentrats!


dijous, 21 de març del 2019

Anam a l'Aula de la Mar!

El passat dijous 14 de febrer el grup de tercer d’ESO C vàrem poder gaudir d’una excursió molt interessant. Vàrem tenir l’oportunitat de visitar l’Aula de la Mar i fer un taller sobre la posidònia de la nostra illa.
Els alumnes de tercer, acompanyats per la professora de Biologia i el nostre tutor, vàrem arribar a l’aula, situada al Portixol. Allà vàrem ser rebuts per una dona que ens va mostrar les instal·lacions i tot el que tenien exposat a les vitrines referent a l’ecosistema marí. Més tard, ens va fer una explicació sobre la Mediterrània i de com va ser la transformació de la nostra mar fins el dia d’avui, de quines són les rutes dels vaixells, tant mercaders com peixaters o esportius… També ens va mostrar una representació gràfica de com es van formar les nostres illes i com van deixar de formar part de les serralades bètiques i es convertiren en les Illes Balears gràcies al canvi del nivell de la mar.
Després d’haver après tantes coses noves, ens van dur a la platja. Ens varen fer recollir tot allò que trobàssim per la vorera de la mar procedent de l’ecosistema marí. També havíem de fixar-nos en tot allò que procedia de la mar però que no fos orgànic, tot allò que les persones feim arribar a la mar. Amb tot el que recollírem ens va fer una explicació sobre l’origen de cada planta, animal o alga.
En acabar aquesta activitat, vam tornar anar a l’aula on hi havia els microscopis. Ens van ensenyar com manejar-los i vàrem poder observar detalladament diverses mostres d’arena o de plantes i éssers procedents de la mar.
I així vam acabar la nostra visita, un dels tallers més interessants que he fet mai. Personalment, vaig passar molt de gust de conèixer una mica més la mar Mediterrània i de saber què és el que no hem de fer per destrossar el seu ecosistema i cuidar la nostra illa.

Caterina Llabrés

Dia Mundial de la Poesia

 Des de fa 20 anys se celebra el Dia Mundial de la Poesia. Va ser l'editor Antonio Pastor que va proposar a la UNESCO dedicar una jornada a aquest art. Es va triar aquest dia perquè coincideix amb el començament de la primavera, selecció molt idònia perquè molts de poetes l'han lloat i enaltit al llarg del temps. Alguns dels redactors de Paperum hem fet una tria de poemes en diferents llengües.



EINIGE GEDICHTE
Einige Gedichte!
Wir werden im Morgengrauen rezitieren
Wann wir hinter einer blaue Wolke schlafen
mit Licht verschmiert.
Wenn die Sonne geklärt wird
und der Wind stiehlt
mit strenger Ruhe.
Alles wird Poesie sein,
ein Ausflug in eine tolle Welt
wo die Philosophie der Sprache leuchtet.
Und die Geschichte, idyllische Geschichte
wird mit Augen eines schönen
Gedichtes gesehen werden.
Das Leben wird zart sein.
Das Böse wird vergessen
In einer Welt, in der die Poesie regiert.
CON TRES HERIDAS
Llegó con tres heridas:
la del amor
la de la muerte
la de la vida.
Con tres heridas viene:
la de la vida
la del amor
la de la muerte.
Con tres heridas yo:
la de la vida
la de la muerte
la del amor.

Miguel Hernández 

Lorsque deux nobles cœurs se sont vraiment aimés
Leur amour est plus fort que la mort elle-même
Cueillons les souvenirs que nous avons semés
Et l’absence après tout n’est rien lorsque l’on s’aime

Guillaume Apollinaire
Life Is Fine
                       
I went down to the river,
I set down on the bank.
I tried to think but couldn't,
So I jumped in and sank.

I came up once and hollered!
I came up twice and cried!
If that water hadn't a-been so cold
I might've sunk and died.

But it was Cold in that water! It was cold!

I took the elevator
Sixteen floors above the ground.
I thought about my baby
And thought I would jump down.

I stood there and I hollered!
I stood there and I cried!
If it hadn't a-been so high
I might've jumped and died.

But it was High up there! It was high!

So since I'm still here livin',
I guess I will live on.
I could've died for love--
But for livin' I was born

Though you may hear me holler,
And you may see me cry--
I'll be dogged, sweet baby,
If you gonna see me die.
Life is fine! Fine as wine! Life is fine!  
              Langston Hughes  

Els primers d'ESO visitam el Palma Aquàrium!


El passat 18 de març vam anar al Palma Aquàrium, sortida organitzada pel Departament de Biologia. Érem els grups de 1r B i D. Hi vam anar amb el bus de la línia 14.

La monitora que ens va tocar a 1ESO D nomia Maria. Vam veure molts de peixos que jo no sabia ni que existien, alguns eren increïbles. Ens vam dividir en dos equips i vam fer un joc que consistia en endevinar el nom dels peixos, si un equip no sabia la resposta es feia rebot i també podia respondre i guanyar punts. Va guanyar l’altre grup i en acabar aquesta activitat vam anar a veure tots els peixos que hi havia.
Als peixos xinesos els podíem donar de menjar i podíem ficar la mà a la peixera, et feien pessigolles! Vam veure rajades, una de les quals estava embarassada, també hi havia tres peixos nadons, taurons, peixos pallasso, el peix de boca de cocodril, el peix globus, les tortugues, cavallets de mar i els grumers, etc. Després vam berenar i jugar a un parc que hi havia. 

Ens ha agradat molt la sortida, el que més m'ha agradat ha estat el peix xinès.


Dior, 1rESOD
Claudia, 1rC 

divendres, 15 de març del 2019

Al Madina som moltes dones!



L’origen del Dia de la Dona Treballadora va ser perquè el 8 de març de 1875 centenars de dones que treballaven a una empresa de tèxtils de Nova York es manifestaren per queixar-se dels baixos sous que cobraven i la diferència d'aquests amb el dels homes, ja que cobraven menys de la meitat que ells. Aquesta manifestació va acabar amb la vida de 120 dones per l’agressivitat dels policies.
No va ser fins a l’any 1910 quan a Copenhague es va designar el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona Treballadora, que tenia d’objectiu igualitar els drets. Aquesta data cada vegada fou més famosa i la gent va començar a pensar en aquesta injustícia.
Des de fa més de 100 anys en aquest dia s’organitzen manifestacions a tot el món per denunciar que encara queda molt camí per aconseguir arribar a una igualtat entre homes i dones.
A Espanya, com cada any, les manifestacions estan organitzades per la “Federació Estatal d’Organitzacions Feministes” i es duen a terme a més de 120 ciutats. Cada any som més i tots nosaltres podem aconseguir una igualtat. A Mallorca, enguany, moltíssimes persones s’han sumat en aquesta lluita.
Al Madina Mayurqa  vam fer un homenatge a totes les dones lluitadores i a les que han sofert abusos de qualsevol tipus, com la violència de gènere, llegint un manifest que també es llegia a molts altres centres i portant tots un llacet lila, símbol d'aquesta lluita. Na Fina, de 1r de batxillerat,  va llegir molt emotivament el manifest i n'Elsa, de 4t,  el va acompanyar de música al piano.
Bernadet ì Aida, 3rA

dijous, 7 de març del 2019

Ara toca l'Ajuntament!


El passat 25 de febrer vam visitar l’Ajuntament, situat a La Plaça de Cort. A la façana de l’Ajuntament hi ha un banc anomenat Sinofós” perquè la gent que s’asseia allà i no treballava sempre deia que “ho faria si no fos pel mal d’esquena, de ronyons…” El guia, en Joan, ens va explicar que l'olivera que hi ha a la plaça és molt antiga i que l'edifici és una construcció molt simètrica, d'estil barroc. Al portal hi ha dues petites escultures, una d’un caragol i una altra d’un dragó, que és la signatura que varen deixar els picapedrers que la construiren, en Jaume Caragol i en Francesc Dragó i que com que eren analfabets van haver de fer-ho així. 
També podem trobar un rellotge anomenat En Figuera perquè fa el nom d'en Pere Joan Figuera, qui va fer la primera campana en el segle XIV. Aquesta campana no només servia per sebre l'hora, sinó que també anunciava les hores de reg, on es produïa un incendi, atacs d'enemics, celebracions, el toc de queda, etc.
Dedins de l’Ajuntament podem trobar dos gegants de l’any 1961, que s’anomenen Tòfol i Francinaina, tenen una alçada de 4,20 metres i estan fets de fusta i cartró.

Vam pujar a la primera planta fins arribar a la Sala de Plens. De camí ens va mostrar una còpia del casc que duia el rei Jaume I. Hi havia molts quadres que representaven els fills il·lustres de la ciutat, però només hi havia una dona, la poetessa M.A. Salvà. També ens digué quina és la funció dels regidors, cada quan es reuneixen, com ho hem de fer els ciutadans per participar-hi, etc.
Finalment, la delegada de classe, na Rokaya, entregà a la secretària del batlle algunes propostes que prèviament havíem elaborat amb el professor sobre com pensam que podríem millorar la nostra ciutat.

Marta, Aida (3rA) i Laura (3rD)

En Tòfol i na Francinaina

Escoltant les explicacions del guia, en Joan

Asseguts com si estiguéssim escoltant els regidors...


Visitam el Parlament!

Dia 25 de febrer els alumnes de 3r ESO A i D vam anar al Parlament de les Illes Balears, a l'Ajuntament de Palma i a fer una passejada per la ciutat per conèixer llegendes i altres anècdotes. Ens van acompanyar els professors Ferran, Mateu i Antònia M. 
Jo parlaré de la visita al Parlament. Un guia ens va explicar com funcionava aquesta institució. Em va impressionar l’espai tan gran i la seva arquitectura. Al principi ens van fer una introducció, al vestíbul, sobre qui és el president del Parlament, els diputats, etc. I ens varen explicar un poc la història de l’edifici, que en un principi era el Círculo Mallorquín, lloc emblemàtic on s’hi reunien els nobles i burgesos de la ciutat per parlar, llegir, ballar,etc. I després vam visitar sales i ens n’ explicaven curiositats i històries relacionades amb personatges del segle passat i actual. També ens comentaren les pintures i allò que representaven, com l’arribada del rei Carles I a Mallorca.
Després visitàrem la biblioteca i ens varen dir que les persones que estudiaven Dret o Història es passaven molt de temps allà i també ens van dir que era una biblioteca oberta al públic i que tothom hi pot anar a llegir, estudiar, etc. Després vam anar a la Sala de Plens, lloc molt important que afecta tots els ciutadans perquè s’hi aproven les lleis. Encara conserva un gran llum al sostre, que va ser el primer a Mallorca que va començar a funcionar amb gas.
Finalment ens feren una foto i en acabar la visita ens varen regalar uns bolígrafs i uns futlletons explicatius.  

Bernadet Cuentas, 3rA

Escoltant atentament...

Primer llum de gas a Mallorca

Una de les cariàtides de la Sala de plens

Avui toca concert de rock al Conservatori!


El passat 26 de febrer els grups de 2n i 3r d'ESO de l'optativa de Música, que tenim com a professors en Carles i na Pilar, vam anar al Conservatori a veure i sentir un concert sobre la història del rock. També ens hi va acompanyar la professora Antònia M., de Llengua Catalana. Dic a veure i sentir perquè per una banda el grup menorquí Ja t'ho diré amb el seu cantant, Cris Juanico, van anar interpretant les cançons que al llarg de la història s'han fet amb aquest estil musical. Al mateix temps, però, un projector enorme penjat en l'aire reflectia les imatges dels cantants o grups musicals autèntics.

Vam sentir i veure imatges reals dels Beatles, Bee Gees, Elvis Presley, The Police, ACDC, Queen, The Eagles, Jimmy Hendrix, The Rolling Stones, etc. Tots aquests d'origen anglès o americà.
Després ens van parlar de grups espanyols, com Alaska y los Pegamoides, Nacha Pop, Estopa o El Último de la Fila, per esmentar-ne alguns. I de cantants catalans van recordar Sopa de Cabra, Pau Riba, Lorenzo Santamaría, Tomeu Penya, Els pets, Anegats, Ja t'ho diré, etc.

Hi havia moments que et feien ganes de posar-te a ballar, tothom estava molt animat. Va ser una sortida molt divertida i enriquidora!

Gema Martín, 3r A