dilluns, 29 d’octubre del 2018

Recordant la meva estimada àvia...


Ara que s'acosta Tots Sants he volgut recordar la meva àvia, que ja no és amb nosaltres...

Estimada àvia,
Ja fa tres mesos que no estàs amb mi, i encara recordo quan era petita i et pentinava els cabells amb aquella pinta que gairebé no podia agafar, amb aquelles mans tan petites que tenia.

Sé que m’estàs veient des d’allà on estiguis, i et voldria dir que estic molt bé, però estaria millor si tu hi fossis.

Voldria donar un consell a totes aquelles persones que estan passant per un moment difícil perquè alguna persona important en la seva vida o algun familiar estigui patint.

Heu de ser forts. El teu familiar que està malalt o que li passa qualque cosa no vos ha de veure malament, trist o decebut, perquè el que necessita és força i suport.

I una vegada que tot ja ha passat, intenta recordar-ho com si res hagués passat, donar suport als teus i molt d'amor, encara que nosaltres estiguem tristos o malament, i sempre estar preparats per a tot el que vengui.

Aquests són els meus consells, des de la meva experiència. Esper que vos hagi servit...

V.A.V 3rB


Halloween vs Tots Sants



La festa de Halloween ha envaït els pobles i ciutats de les Illes, o sigui, les disfresses de monstres, morts, zombis, calaveres, etc. I la pregunta que me faig és: les carabasses i els nins recollint porta a porta caramels és ja una tradició a les Balears? En tot cas, és una festa molt arrelada al món anglosaxó que parteix dels mateixos orígens que el de Tots Sants europeu i amb el qual comparteix molts dels costums. En són exemples les fogueres, les històries de por, la recollida de llepolies, etc. Halloween és una festa nord-americana que s’ha introduït a Europa per la influència de la cultura popular i els mitjans de comunicació. No obstant això, es tracta de la mateixa festa originària del món celta i que fou importada pels immigrants irlandesos a mitjan segle XIX als EEUU i al Canadà i que es popularitzà gràcies al cinema i a la televisió. Una festa doncs, d’anada i tornada entre els dos continents i que ha quedat desvirtuada en una espècie de carnestoltes temàtic.

Lluc, 3r ESO D


dijous, 25 d’octubre del 2018

La meva afició, el Muay Thai


 
En Pau és el de l'esquerra, lluitant amb cos i ànima
 Aquest esport es diu Muay Thai i s'originà a Tailàndia, és molt antic. M'agrada perquè des de petit el meu pare me'l va inculcar, ja que ell fa boxa. Encara que sigui agressiu, hi ha molt de respecte entre els lluitadors i no ens barallam mai. És un esport que
recoman perquè relaxa i és divertit i cada vegada té més afició. És un esport també femení.
Vaig començar a fer aquest esport a un centre de Palma que es diu Chong Ma. Hi vaig tots els dies i entreno dues hores. Pel que va a la vestimenta, com es pot apreciar a la foto, duim la camiseta del gimnàs, els calçons (unes maies), guants, protectors bucals i testiculars; més o menys la mateixa equipació que la boxa.
El joc consisteix a deixar kao el contrincant, no es pot rapinyar, no es pot mossegar ni pegar a les parts íntimes. Se considera que l'oponent perd quan queda al terra o per punts quan acaben els cinc rounds (quan s'ha acabat el temps de 3 minuts). Les categories van per pes: menors de quinze anys va per pes i edat, però majors de quinze va només per pes.
Feim tornejos, vetllades (amistosos) i campionats. Solem competir per la península, per les Illes Balears i per Europa. Jo he guanyat tres campionats de Balears i un d'Espanya.
A mi m'agradaria dedicar-m'hi professionalment, de fet, a partir de l'any que ve ja cobraré.

M'inspira molt Badr hari, de petit ja m'agradava veure com lluitava i feia aquells impressionants knockouts. Badr hari és un referent per mi, fa 2 metros i pesa 113 kilos . Fa els combats de pesos pesats de k1 i de kickboxing . Badr hari va passar de ser un petit delinqüent a ser un home amb disciplina i amb un respecte a l'oponent que mai ningú li va poder ensenyar. Va ser un lluitador molt important de k1, tant que als seus 39 anys encara competeix.
Pau Oliver, 3rA
Fotografia: Raúl, 3rA

diumenge, 21 d’octubre del 2018

Els profes fan de "metges"...

El mes passat alguns professors de l'institut van fer un curset per aprendre a usar un desfibril·lador. El va impartir na Isabel Juste, metgessa de l'equip sanitari de docència del 061. Jo vaig parlar amb un d'aquests professors, concretament amb na Macu, d'Educació Física. Aquí en teniu l'entrevista:

-Quants professors éreu a les classes?
-Érem 12, el màxim recomanat per fer-lo.

-Per què es va demanar aquest aparell?
-Per l'interès, feia temps que el centre el demanava a la Conselleria, pensa que és a l'assignatura d'Educació Física on els alumnes estan més exposats a tenir un problema cardíac. De fet ara mateix tenim un alumne amb aquest problema.

-Per a què serveix?
-Per desfibril·lar un cor, una manera d'activar-lo, com un reseteo del cor.

-Quantes sessions vau fer?
-Dues sessions, en total tres hores.

-Vau fer més pràctica o més teòrica?
- Ambdues coses.

-En què consistien les classes pràctiques?
-Practicàvem amb un maniquí, ens ensenyaven a fer el massatge, a usar el desfibril·lador i la posició de seguretat.

-On estarà situat l'aparell?
-A un punt estratègic, de fàcil accés.

-Si ara tengués un infart, sabries salvar-me?
-Ara mateix sí, perquè tenc la informació fresca!

Maria Pérez, 3rD

Celebram el dia de les verges


La setmana que ve celebrarem, com cada any, la festa de les verges a l'institut, però mentrestant vos explicaré d'on ve aquesta tradició. Dia 21 d’octubre toca menjar bunyols per recordar santa Úrsula i el seu seguici d’onze mil verges. Santa Úrsula va viure al segle V dC. Era una cristiana filla d’un príncep britànic. La seva extraordinària bellesa no va passar desapercebuda a un rei pagà d’Anglaterra, el qual la reclamà per casar-la amb el seu fill. En cas de negativa, l’anglès amenaçava amb la guerra. Úrsula va acceptar-ho, però amb dues condicions: que abans de contreure matrimoni pogués anar en peregrinació fins a Roma i fer aquest viatge amb la companyia d’onze mil verges, també cristianes.


Actualment la festa ha evolucionat convertint-se en una ocasió més perquè els joves es diverteixin

recorrent els carrers de pobles i ciutats la nit del 20 d'octubre. Destaquen les celebracions de Búger
(on encara enramellen les cases de les fadrines amb canyes verdes i murtra, seguint un costum molt
antic), Marratxí, Porreres, Palma i Alcúdia. En algunes localitats fins i tot les bandes municipals
s'afegeixen a la festa. S'han incorporat recentment cançons estudiantils i regals de flors, a més dels
típics bunyols i el vi dolç.

Joan Amades ens conta en el seu Costumari que a la vigília de la festa, les nines, reunides en grans
colles, voltaven pels carrers agafades de les mans i cantant:

                                                           Demà són les Verges
                                                             tothom ha d'anar
                                                             a dins les alzines,
                                                             bunyols a menjar.
Joan, 3rD
Irenia, 3rB


dijous, 18 d’octubre del 2018

La meva passió, el futbol...

Temporada 2012 amb l'Independiente, a Son Sardina
La meva afició és l'esport. El meu esport preferit és el futbol. Fa molt de temps que vaig sempre amb una pilota als peus. Jo juc a l’Independiente Camp Redó de mig-centre ofensiu i duc el número 11.L'any passat vaig fer 42 gols, Pichichi de la meva lliga. Vàrem quedar tercers, però enguany ja hem començat la lliga i hem fet tres partits; un empatat, l'altre guanyat i el darrer també guanyat. Bé, aquest any jug més de centrecampista creador de joc,duc 0 gols i 7 assistències en 4 partits. L'estiu passat vaig participar a un campus de l'Athletic De Bilbao, a Lezama, que és on entrenen les categories inferiors del club. He anat 3 pics a la selecció balear.
El meu equip preferit és l'Atlético de Madrid. El meu jugador preferit és Antoine Griezmann, bàsicament perquè juga en la mateixa posició i el meu estil de joc. Però per mi,  el millor jugador de futbol i de la història és Leo Messi. El jugador que menys m'agrada és Sergio Ramos. em sembla que no fa un bon joc.
Juanjo Oliva, 3rA

               

dilluns, 15 d’octubre del 2018

Parlam amb un professor nou


El passat Dimecres 12 vàrem començar el curs 2018-19. I, com cada curs, varen venir nous professors, per la qual cosa he decidit parlar amb algun d'ells perquè em donin la seva opinió sobre el nostre institut.
-Què opines d’aquest centre?
El centre m’agrada molt perquè no és molt gran. En general hi ha un bon alumnat que mostra interès per la feina. És un institut cèntric i ben comunicat. Hi pots arribar en bici, a peu o en bus i això està bé.
-T’hi estàs adaptant bé?
Sí, els companys són molt amables i et faciliten molt la incorporació al centre com a company nou.
-Què opines dels teus nous alumnes?
En general, són bons alumnes però pens que n’hi ha que són molt xerradors i es despisten fàcilment.
-Creus que passaràs un bon any en aquest centre?
Segur que sí, perquè l’ambient és molt agradable.
-Què és el millor per tu d’aquest institut?
Primer, que és a prop de casa; segon, que hi ha bon alumnat i tercer, que també tenc bons companys de feina.
Fins aquí aquest article, moltes gràcies als entrevistats pel vostre temps. Esper que vos hagi agradat aquest article.
Marta, 3rC


diumenge, 14 d’octubre del 2018

Què els espera als Balança...?

La nostra particular pitonissa Nathalie (de 3rA),  prediu el futur a tots els qui sou Balança, feis-li cas i aprofitau els seus consells...

BALANÇA: 22 de setembre –22 d’octubre

Vida sentimental:
Tens un al·lot/a “10” i tens uns amics fabulosos. Has d’estar-ne molt agraït/-da per tot el que han fet per tu, ja que no tothom té aquesta sort. Cuida’ls i no te’n penediràs.

Estudis:
Ara no és el millor moment de llençar la tovallola; encara no està tot perdut. Espera’t un any i aconsegueix la titulació de l’ESO, que et farà bon servei en un futur pròxim. Només cal una mica d’esforç, ho tens a la mà.

Números de la sort: 13 i 21.


dijous, 11 d’octubre del 2018

La meva experiència als EEUU


Avui farem una entrevista al nou alumne de 3r ESO, Marcos Sánchez, que va viure dos anys als Estats Units, a la ciutat de Salt Lake City (estat d’Utah).
  1. Com vas dur el canvi de llengua?     
    Va ser complicat les primeres setmanes perquè era una escola molt gran i era difícil ubicar-s’hi. Els professors feien tot el possible per ajudar-me a fer els deures i les feines. No tenia amics, ja que era una escola nova, però en vaig fer ràpidament.
    2. Quines són les diferències més notables en el dia a dia ?
    A  l’escola no teníem tants de deures, però fèiem molta feina a classe. Escrivia moltes redaccions, llegíem molts de  llibres I fèiem molts de comentaris de text. Hi havia altres classes que aquí no existeixen, com teatre, fusteria, banda, classes de cuina…
   3. Com era el clima? Com vas dur l'adaptació al canvi de la temperatura?
    Utah és un desert, és a dir, que a l’estiu fa molta calor i a l’hivern fa molt de fred i neva molt. Les temperatures baixen molt a l’hivern i a la nit podia arribar a fer -10º. A l’estiu feia molta calor, i com que estava al mig del país, no hi havia platges per banyar-te. El millor que podies fer era anar a la piscina. Va ser difícil adaptar-me a le temperatures de l’hivern, i a l’estiu no ho passava tan malament perquè feia una temperatura com aquí.
   4. Hem sentit a parlar, sobretot ho hem vist a pel·lícules, que es prenen molt seriosament l’esport. És cert?
    L’esport per ells era molt important. Jugàvem a molts d’esports. L'esport més popular és el futbol americà. També practiquen el futbol, el tennis, el bàsquet, la natació, el waterpolo, el vòlei...Juguen molt i volen arribar a jugar professionalment.
   5. Com era el teu dia a dia?
    Cada dia entrava a l'escola a les 7:30. Després de deixar les coses a l’armariet , anava a la biblioteca a veure els meus amics. A les 8:00 començaven les classes. Tenia tres hores de classe, després un pati de 30 minuts, una altra classe, dinava i acabava amb tres classes més. En total feia set classes. Tenia cinc minuts entre classe i classe per anar a l’armariet i agafar les coses per a la següent sessió. Acabava a les 14:15. Després de l’escola anava a la biblioteca a fer els deures i a les 16:00 anava a natació. Acabava natació a les 18:00 i després me n’anava a casa i mirava Netflix.

Cesc Oliver, 3rA


Parlam amb Guille, monitor d'handbol

Avui hem fet una entrevista al professor d'Educació Física, Miguel Ángel Rodríguez, i ens ha parlat dels cursets d'handbol que va venir a impartir Guillem Verderol, que va ser alumne del Madina i que també entrena a les activitats extraescolars de l'institut.

- A què es dedica el monitor que va venir a fer aquest curs?
-És un antic alumne de l'IES Madina Mayurqa, a més a més, és entrenador de l'equip del centre i també es jugador d'un altre club.
-A quin cursos va posar en pràctica aquesta activitat?
-Va agafar els que podia a causa del seu horari a la UIB.
- Què va ensenyar en aquesta activitat?
- Sobretot es va centrar en explicar en què consistia aquest esport i les seves regles de joc.
- Com va el joc?
- Va començar amb l'escalfament, amb el el joc de les 10 passes i després va agafar tots els nins i va fer dos equips per jugar un partit.
- Ho varen passar bé els alumnes?
- Sí, perquè va ser una activitat entretenguda.
- Creus que qualque alumne s'apuntarà a l'extraescolar?
- Sí, a més a més, ja n'hi havia que hi jugaven.
-Creus que varen entendre el concepte de l'handbol?
- Jo crec que la idea general sí, però a l'hora de jugar estaven tots un poc desubicats.
Maria i Carmen, 3rA

El monitor explicant les normes d'aquest esport...
 

dissabte, 6 d’octubre del 2018

Avui parlam dels beneficis de la dansa


La dansa és una de les millors eines per mantenir una millora fisica i mental. Els seus moviments, a part de treballar cada part del cos, fan agilitzar la memòria.Les diferents tècniques treballen tots els músculs del cos. A més, més enllà dels beneficis físics que aporta la dansa, et fa sentir completament lliure de tots els mals que hi ha al món. Ballar és una forma d'expressió. Hi ha més beneficis?
La gent que practica aquesta disciplina es diverteix amb aquesta activitat. També és un benefici per socialitzar-se amb altres persones i definitivament treure el bon humor.
Gràcies a la dansa:
  • Podem prevenir malalties.
  • Tenim més energia.
  • Milloram l’autoestima.
  • Ajuda a la flexibilitat i a la coordinació.
La meva experiència amb la dansa és molt bona, la practic des dels tres anys i no deixaré de practicar-la mai. Tots els beneficis que m’aporta em serveixen per al dia a dia.

Marta Núñez - 3r B





dijous, 4 d’octubre del 2018

Tips per aprovar

Ara que ja ha començat el curs i començam a estar enfeinats, vos ensenyaré alguns tips perquè vos pugueu organitzar millor i aproveu les assignatures.

1.  ORGANITZACIÓ:
L’organització és una de les coses més importants per a l’estudi. Per organitzar-te has de posar en ordre tots els teus apunts i també et pot ser útil la utilització de post-tits, per posar les coses importants que et diuen els professors.
2. LLOC D’ESTUDI:
El lloc d’estudi on fas els deures o estudies et pot ajudar a treure bones notes, perquè si estàs a un lloc amb molt de renou no et concentres i a l'hora de fer l’examen no te’n recordes de res. Per això, és imprescindible estar a un lloc tranquil, sense renou, i on et puguis concentrar.
3.ESCRIURE ET POT SER ÚTIL:
Escriure et pot ajudar a memoritzar els temes més difícils, és a dir, si escrius a un full les idees més importants del tema o en fas esquemes i, a més a més, utilitzes colors o dibuixos aconseguiràs veure les coses més clares. Així ho assimilaràs i ho visualitzaràs quan estiguis fent l’examen.

Carla, 3rA

És molt important tenir un lloc d'estudi amb claror i silenci...

Una classe d'anglès molt divertida...

Aquesta setmana en Sam Pickard, que treballa per a l’editorial Burlington.Books, ha vengut a fer una xerrada als grups de 1rA i C de batxillerat sobre diferents aspectes de la llengua anglesa, sobretot ha parlat del vocabulari i de la fonètica.

Ho ha aprofitat també per parlar de la cultura i altres costums dels anglesos, com per exemple el motiu pel qual condueixen per l’esquerra, el vestuari típic dels escocesos, les diferents llengües que es parlen a Gran Bretanya i les seves característiques, els colors de la bandera, etc.

S’ho han passat molt bé perquè en Sam interactuava molt amb els alumnes, constantment els feia preguntes per comprovar el nivell d’anglès que tenen i ha quedat gratament sorprès dels nostres alumnes. Com a premi, si contestaven correctament, els donava caramels, quadernets o bolígrafs amb motius anglesos.

Ha estat molt divertit perquè tot ho explicava molt còmicament, era com un showman i hem après coses molt interessants.

Equip redactor


La classe pendent de les preguntes que els farà en Sam...



Sopa de lletres

Avui a Paperum vos hem posat una sopa de lletres per a tots els que vulguin jugar. 
El tema d'avui són els esports.
Ho trobaràs en vertical, horitzontal i diagonal.

U
J
H
A
N
D
B
O
L
P
O
Z
R
D
E
L
R
U
O
E
I
A
F
H
K
J
C
M
L
S
N
W
G
N
F
T
S
T
E
N
N
I
S
B
C
A
A
Y
O
D
G
Q
I
R
E
T
C
R
Q
A
T
U
K
M
L
O
U
X
A
R
R
L
Y
V
L
A
Q
F
L
U
F
E
U
S
L
B
I
M
O
A
C
G
P
F
N
S
T
I
H
K
U
S
N
L
D
I
R
U
A
A
T
L
E
T
I
S
M
E
E
A
O
D
N
L
T
M
E
A
Q
U
S
E
Y
I
J
K
H
V
U
E
I
D
N
T
J
E
R
Z
B
N
O
B
A
D
M
I
N
T
O
N
I
T
U
O
Y
I
J
Q
N
D
G
R
A
J
S
G
M
H
L
A
B
E
I
S
B
O
L
U
T
O
S
E
R
T
L
J
R
T
Ç
Y
U
T
R
U
G
B
Y
W
Q
J
S
H
S
U
R
F
H
J
L
U
E
N
Ç
V
M

Lluc, 3rD

1- Hanbol                                                   6- Rugby 11- Beisbol
2- Bàsquet                                                 7- Atletisme 12- Golf
3- Patinatge                                               8- Natació 13- Surf
4- Ciclisme                                                9- Voleibol 14- Buseig
5- Tennis                                                  10- Bàdminton 15- Escalada