dissabte, 3 de març del 2018

Defensem-nos amb la fona!




El passat 13 de febrer es va fer una activitat adreçada a 4t d'ESO i organitzada pel Departament d'Educació Física, sobre el tir de fona. L'exposició la va fer Xisco Amengual, professor d'Educació Física i que té publicat un llibre sobre els esports i els jocs tradicionals a les Illes Balears.

La fona és un instrument format d'una bossa de tela o de pell amb un cordill a cada extrem, dins la qual es posa una pedra o altre projectil, i fent-la volar ràpidament se li dóna impuls per a llençar aquell contra un enemic o contra un objecte. La fona va esdevenir una arma temible. Era considerada millor que les ballestes i arcabussos, perquè podien assolir més distància i tenia l'avantatge que els projectils, és a dir, les pedres eren inacabables perquè n'hi havia pertot.

Possiblement les primeres fones foren creades a pobles de l'Orient Mitjà i des d'allà arribaren a diferents llocs, com les Illes Balears. Tenim documentació que els foners balears participaren a diferents guerres amb aquesta arma, com les púniques.

Actualment a les Illes Balears hi ha l'única federació esportiva (creada el 1984) de tot l'estat espanyol dedicada al tir de fona.

A continuació vos transcrivim algunes de les impressions dels alumnes:

L: Què vos varen explicar?
M: La història de la fona, quadres i escultures de fona que hi ha a Mallorca, com es llança i els diferents tipus d'aquesta arma.

L:Vàreu practicar?
M:No varen practicar.

L:Vos varen explicar una mica d'història?
M:Sí,on es va inventar, per a què servia, per què l'utilitzaven a Mallorca, les guerres que varen guanyar els guerrers balears amb la fona, etc.

L:Avui en dia es pot practicar?
M:Sí.

L: Què es necessita?
M:Una pedra i la fona.

Lucia Tugores i Cris Mota, 3 eso B.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada