diumenge, 26 de novembre del 2017

Dia Internacional de la Música

El Dia Mundial de la Música es va celebrar el passat 22 de novembre, coincidint amb Santa Cecília, la seva patrona.
Amb l'objectiu que conegueu una mica més els companys de 3rC, he volgut fer un reportatge sobre la gent de la classe que toca o tocava algun instrument, o que està d'alguna manera dins d'aquest magnífic món, anomenat Música.

En Joan als sis anys va començar a l'Escola de Música Ireneu Segarra. La seva família també va tocar la guitarra i ell la va tocar fins als deu anys, també feia llenguatge musical. Ho va deixar perquè encara que els seus pares li donaven suport, ja li feia peresa anar-hi i també s'angoixava. Així que ho va deixar.
N'Andrea als sis anys va començar amb la guitarra a Ireneu Segarra, i li varen impartir classes de guitarra i llenguatge musical durant quatre anys. Després va anar al Conservatori, on va fer la prova d'accés, però en comptes d'accedir al Conservatori amb la guitarra, la varen agafar amb l'arpa i va cursar dos anys, però ho va haver de deixar perquè s'estressava massa, ja que era molt estricte.
En Jordi als deu anys va començar a tocar la percussió i als sis anys va començar a l' Escola de música del Pont d'Inca perquè li feia ganes i l'atreia tocar la bateria, li agrada molt i cada dijous assaja. També la seva germana toca el clarinet i encara segueixen.
Na Mariona va començar als set anys a anar a l'Escola de Música Ireneu Segarra perquè una amiga en feia i va decidir, amb un grup de nines, començar amb la música. Durant quatre anys li varen fer classes de contrabaix, va elegir aquest instrument perquè totes les seves amigues tocaven la guitarra i ella volia fer alguna cosa diferent, i també com que era gros i diferent el va triar i després ho va deixar perquè no tenia temps per als estudis.
Jo, na Carmen Sánchez, vaig començar als set anys a tocar el clarinet a l'Escola de música de Son Ferriol, on vaig estar uns dos anys i després em varen fer classes a la Banda de l'Almudaina, on també vaig estar dos anys. Després, a quart de Primària, vaig anar al Conservatori, on em feien classes de clarinet, coral, llenguatge musical i col·lectiva; allà vaig estar quatre anys, és a dir, vaig fer els quatre anys d'Elemental i després vaig haver de deixar-ho perquè ja anava a primer d'ESO i per compaginar les dues coses era molt difícil, així que ho vaig deixar. Actualment toc a la banda del Camp Rodó.

Carmen Sánchez de 3r C

Na Carmen amb el seu clarinet

En Jordi ben content amb la seva bateria

En Joan de petit, molt concentrat...

Els segons de batxillerat participen a un Scape Room!

El passat 8 de novembre, en Toni Veral, n'Helena Giménez i na Grace Cannvaro, entre d'altres alumnes del Madina de segon de batxillerat A i acompanyats pels professors Lena i Jorge, sortiren de l'institut per anar al carrer 31 de desembre, on els esperaven per participar en un joc.

En arribar a un local, varen separar el grup per la meitat. El primer grup va començar a les 11:30 i varen tenir una petita xerrada en la qual els organitzadors els van explicar una història. Mentrestant, la segona meitat va anar a un bar per esperar que els altres acabassin.

La història era d'un home psicòpata que es va escapar del psiquiàtric, amb més gent d'allà. Al cap d'un temps que l'home i els altres sortissin d'allà, sis nines varen desaparèixer.
Treballant en equip els alumnes de 2n de batxillerat A, havien d'investigar i descobrir el causant d'aquest misteri i el motiu de la desaparició (amb pistes donades per l'organitzador de l'Escape Room). Tenien una hora per desactivar la bomba, és a dir, resoldre el misteri!


Tomeu Alorda i Pau García, 3B




Parlam amb dos alumnes diabètics

Ja que el passat 14 de novembre va ser el Dia Mundial de la Diabetis, que és una malaltia que té per característica la secreció excessiva d'orina molt ensucrada, avui hem parlat amb dos experts del nostre centre en la matèria. Hem entrevistat en Harpo, alumne de tercer d’ESO, i na Lucia Cucharero, alumna de Batxillerat.

  • Pere Albertí : Harpo, ens han dit que des de molt petit ets diabètic, quan ho vau saber?
  • Harpo: Vaig debutar quan tenia dos anys, just el 18 de novembre, i des de llavors m’he hagut d’anar punxant cada dia unes deu vegades.
  • P: Com ho duus això de ser diabètic?
  • H: La veritat és que ho duc bastant bé. Els metges ja els conec de fa temps i tenen experiència, així que de moment ho duc bastant bé.
  • P: Has tengut alguna limitació?
  • H: Alguna experiència que m’hagi perdut? És clar. O també el fet de no poder menjar un dolç quan vulgui, però res més.
  • P: Sabem que hi ha dos tipus de diabetis, quina pateixes tu?
  • H: Jo sóc tipus 1, això significa que el pàncrees no crea gens d’insulina i me l’he d’injectar. Si fos tipus 2, el meu pàncrees crearia un poc d’insulina i hauria d’ingerir només pastilles.
  • Pere: Bon dia Lucía, tu també dus un parell d’anys amb això. Quants d'anys tenies quan et varen dir que eres diabètica?
  • Lucía: M’ho van dir quan tenia devers onze anys.
  • P: I tu ho dus bé?
  • L: Sí, la veritat és que sí. A vegades és un poc cansat, però res més.
  • P: I ets de tipus 1 o tipus 2?
  • L: Sóc de tipus 1.
  • P: Tens alguna anècdota per contar?
  • L: Sí. Quan vaig debutar, que anava cap a l’hospital, no em trobava bé i vaig dir-li al meu pare que me moria. Òbviament no era així, però sí que em sentia bastant malament.



divendres, 24 de novembre del 2017

Enquesta musical





Avui hem fet enquestes a alumnes dels diferents nivells educatius del Madina per saber quin tipus de música els apassiona i escolten sovint. El que hem fet ha estat triar cançons de diferents estils de música (pop, rock i trap) i de qualsevol època, i comprovar els gustos més comuns. Ha guanyat Pan y Matequilla, del grup Efecto Pasillo. És una cançó molt aferradissa i alegre, molt adequada per escoltar en temps d'exàmens...

LA NOSTRA MÚSICA FAVORITA


Pan i Mantequilla (Efecto Pasillo) :27 persones

Smells like teen spirit ( Nirvana): 13 persones

Como Te Atreves a Volver ( Morat): 8 persones

I want to break free (Queen): 7 persones

Perfect (Ed Sheeran): 6 persones

Que Tengo Que Hacer (Farruko y Larry Over): 3 persones

Feel it Still (The Man): 2 persones

Jordi Oliver i Josefina Recio, 3rC


dilluns, 20 de novembre del 2017

Dia 20 de novembre és el Dia Internacional de la infància

El Dia Internacional de la infància se celebra el 20 de novembre, tal dia com avui. És un dia dedicat a tots els nins i nines del món; de celebració pels avanços aconseguits, però sobretot és un dia per cridar l'atenció sobre la situació dels infants més desfavorits, donar a conèixer els drets de la infància i conscienciar les persones de l'important de treballar dia a dia pel seu benestar i desenvolupament.
Cal recordar a tothom que els nins són els éssers que més pateixen les crisis i els problemes del món.

Se celebra tal dia com avui perquè el 20 de novembre de l'any 1989 la ONU va fer la declaració sobre els drets que tenen els nins. No hem d'oblidar que tots els nins del món tenen dret a la salut, l'educació i protecció, independentment del lloc on hagin nascut. Així i tot, més de 120 milions d'infants en edat escolar no van a l'escola, cada minut mor un petit per una malaltia vinculada a la SIDA, i 300.00 nins i nines estan servint a governs o forces rebels com a soldats.

Joan Canyelles, 3rC


diumenge, 19 de novembre del 2017

Collim olives a Son Ferriol

En Daniel López és un alumne de l'IES Madina Mayurqa que, juntament amb els seus companys de classe (2n D-PEMAR), han anat a recollir olives. Fins ara han estat molts els alumnes de l'institut que, amb diferents professors i a diferents llocs, han pogut gaudir d'aquesta experiència que, per a molts, és nova. 

Sergi: Amb qui vares anar a recollir olives? 
Dani: Amb els nostres professors, en Toni Català i en Biel Font. 
Sergi: On vau anar a recollir-les?
Dani: Vàrem anar a Son Ferriol.
Sergi: Ja havies anat a recollir olives abans o era la primera vegada?
Dani:Sí, ja hi havia anat abans.
Sergi: Com va ser la teva experiència?
Dani: Bona i agradable.
Sergi: T’agraden les olives?
Dani: Sí
Sergi: Quant de temps s’ha d’esperar per menjar les olives?
Dani: Cal esperar tres mesos.
Sergi: Vosaltres mateixos les empotàreu?
Dani: Sí, ho empotam nosaltres.

Sergi: Moltes gràcies Daniel López pel teu temps i esper que aquestes olives vos surtin ben bones. 

Sergi Serrano Martínez 3rC




EMAYA visita els primers d'ESO...

Avui hem volgut saber què van aprendre els alumnes de 1r d'ESO arran de la xerrada sobre reciclatge i tractament de residus que els van fer alguns membres d'EMAYA. Concretament, hem parlat amb tres alumnes de primer ESO C. Segur que els heu vist alguna vegada per l'institut. Nomen Magdalena Mañez, Andrea Duran i Jacob.

Aina: Et va servir d'alguna cosa l'explicació?
Magdalena: Sí, vàrem aprendre coses noves

Aina: Què vareu aprendre?
Jacob: Per exemple, que hem de separar el fems en el contenidor corresponent i que tothom s'ha de conscienciar de la necessitat de reciclar.

Aina: Recicles a ca teva? A partir d'ara ho faràs?
Andrea: No. A partir d'ara sí que reciclaré.

Aina: Com t'organitzes per reciclar a ca teva?
Magdalena: Tenc una bossa de colors diferents segons el tipus de residus.

Aina: Amb quina idea t'has quedat?
Jacob: Que hem de reciclar per no contaminar, i així podrem tenir més neta l'illa.

Aina: Per què és bo reciclar?
Andrea: Per poder utilitzar les coses més vegades i no embrutar tant.

Aina: Com li explicaries a la teva família la importància de reciclar?
Magdalena: Que s'ha de reciclar per no embrutar l'illa.

Aina Soriano, 3rB

Aquí teniu idees de com podeu reciclar des de casa, fent vosaltres mateixos els contenidors específics per a cada deixalla:



diumenge, 12 de novembre del 2017

4tD participa a l'Slam Poetry!

Els alumnes de 4tD, juntament amb les professores Lena Serra i Asun, van participar la setmana passada a l'Slam Poetry, un taller de poesia per a joves, que es va fer dins el marc de la vint-i-vuitena edició de la Setmana del Llibre en Català. Van anar a la Plaça d'Espanya (a una espècie de tendal) a fer aquest taller, que consistia a crear un poema a partir de les indicacions del monitor. Primer, els proposaren uns quants temes i els digueren que havien de pensar en idees relacionades amb el tema, és a dir, havien de pensar en allò que els suggeria el títol que els proposaven i també havien d'imaginar un context. En deu minuts havien de construir un poema de quatre estrofes de quatre versos. Finalment, cada alumne va recitar la seva composició.
En Toni Nieto i na Deyanira Losa ens expliquen que els monitors els deien de quina manera havien de desenvolupar els sentits per escriure un poema. Quan van arribar en Xisco i na Raquel (encarregats de l’esdeveniment) varen explicar de què tractava tot aquell taller i també que farien un concurs per gent de totes les edats. Començaren amb una ronda de dues preguntes i un exercici, per a poder crear el propi poema:
1. A quin escenari es desenvolupa el teu poema?
2. Què vol dir per tu la paraula o frase triada?
3. Escriu 5 frases antagonistes de la paraula o frase que heu triat.
Aquí teniu un poema d'en Toni:
Un estiu amb molta gente,
no sabré ni lo que estàs fent,
tirar-te a una piscina.
sense aigua cristal.lina.
I na Deyanira Losa:
Una nit de festa
amb una copa d’anís
un gelat i un pastís.
Després d’una exposició de cada un dels poemes, hi va haver una guanyadora, que va ser na Deyanira.


Tomeu, Pau (3B) i Allison (3C)




dimecres, 8 de novembre del 2017

Parlam amb un piragüista del centre

Avui li hem fet una entrevista a un dels pocs piragüistes que coneixem de l'institut. Parlam d'en Joan Roselló, de segon d'ESO B.

Aina i Miki: Quant temps fa que practiques aquest esport?
Joan: Fa tres anys que el practic.

A, M: Quantes hores entrenes a la setmana?
J: Faig 12 hores setmanals.

A, M: Et perjudica en els estudis?
J: Al principi no tenia temps d'estudiar bé, però amb el temps t'organitzes.

A, M: Quantes hores estudies al dia?
J: Dues hores per fer els deures i estudiar una mica.

A, M: Es necessari dur una dieta equilibrada per al teu esport?
J: No és necessari. Però no esta malament menjar un poc de tot.

A, M: Quant de temps fa que competeixes?
J: Fa gairebé dos anys.

Aina Soriano i Miki Salvà 3B















dimarts, 7 de novembre del 2017

Al Madina també hi ha màgia...

Nosaltres, les bruixes més poderoses de l'IES Madina Mayurqa, volíem mostrar-vos el nostre màgic i increïble món; hem demanat a altres mags i bruixes com duen això de viure entre Muggles...

TEST DE LA TEVA CASA DE HOGWARTS

ENTREVISTES
Periodista:Hola Maria!
Maria: Hola!
P:Com duus això de no anar a Hogwarts?
M: Malament, em fa molt de mal, encara no m'ha arribat la carta...
P:No t'ha arribat?!
M:No,no, se m'ha perduda.
P:Sí, és clar, segur, segur... I, és difícil viure amb muggles?
M:Uff, ni t'ho imagines...
P: De quina casa ets?
M: Sóc de Slytherin

Periodista: Hola Marc!
Marc: Hola!
P: Com duus això de no anar a Hogwarts?
M: Qui t'ha dit que jo no vaig a Hogwarts?
P: Vaja vaja, si tenim per primera vegada un testimoni d'un nin que ha anat a Hogwarts!
M: Sí, alguna cosa així...
P: De quina casa ets?
M: Sóc de Hufflepuff
P: Genial, moltes gràcies, fins una altra ocasió!
M: Adéu!

Periodista: Però bono, si aquí tenim una Gryffindor..!
Sol: Sí, sóc jo.
P: És clar, ara respon: t'ha arribat la teva carta?
S: No l'he rebuda, i de veres, em sento molt malament, cada dia és pitjor, però m'assec devora la bústia a esperar si m'arriba...
P:I, creus que és molt difícil viure amb muggles?
S:Mira, em trob cada cosa que...
P:Ha ha ha ha... T'entenc... Bé, fins després!
S: Adéu!

Periodista: Hola Andrea!
Andrea: Hola!
P: Tu, has anat a Hogwarts?
A: La veritat és que no, però encara seguesc esperant.
P: De quina casa ets?
A: Sóc de Ravenclaw.
P: Aix, que guai!
A: Bé, moltes gràcies, adéu!
P: Fins una altra!

Les bruixes Fina i Mariona, 3r C


                                                 Il·lustració de Jaume Salamanca, 3rC



El Halloween també se celebra...

COM CELEBREN ELS ALUMNES DE 3rD HALLOWEEN?
QÜESTIONS
LAURA
MARINA
MARCOS
ANDREU
Celebres el dia de Halloween?
No
No
No? Per què?
Perquè me fa por
---
Perquè soc d'una religió en què no se celebra
---
Si? Com?
---
Me disfresso i vaig a fer una volta
---
Anant de festa
Per què celebres Halloween?
---
Perquè m'agrada
---
Perquè m'agrada
Mai ho has celebrat?
A vegades sí
---
No
---
Sempre ho has celebrat?
---
---
No
Amb qui?
Amb amics
Família i amics
---
Amics
Has viatjat per celebrar-ho?
No
No
---
No
On t'agradaria anar a celebrar-la?
---
A Estats Units
---
A Estats Units (Los Angeles)
On vares anar el dia de Halloween?
---
A Consell, un poble
---
Festival Park
Saps l'origen d'aquesta festa?
No
Crec que per recordar els morts
No
No

Cris Mota i Lucí Tugores, 3rB

dimecres, 1 de novembre del 2017

Sabeu l'origen de la festa de Tots Sants?

Tots Sants és una festa tradicional catòlica que està dedicada als avantpassats. Se celebra dia 1 de novembre. Aquesta festa està relacionada amb la festa del Dia dels Morts, dia 2 de novembre.
La creença tradicional és que dia 1 els vius visiten els morts, i dia 2 els morts visiten els vius.
A França i a Portugal també se celebra aquesta festivitat.

ORIGEN

Tots Sants, deriva d'una festa cèltica anomenada Samain, que es feia per venerar els morts.
Per als pobles celtes, l'any estava dividit en dos períodes: el temps clar i el temps fosc.
Els dies de la festa de Samain, eren uns dies que estaven fora dels dos períodes.
Les festes Samain també coincidien amb una època de l'any en què els camps i les terres semblaven igual d'esmorteïdes que el mateix món dels difunts.


TRADICIONS
A Mallorca, són tradició els rosaris ensucrats, que són uns grans collarets plens de llepolies, que regalen els padrins joves als seus fillols.  Les llepolies que formen el rosari solen ser bombons, caramels, panellets de castanyes, carabasses, avellanes etc,  i una peça rodona més gran que les altres, que s'anomena patena. La patena solia ser una rodanxa de fruita seca, tot i que  actualment es posa una patena de xocolata. Un altre menjar típic d'aquesta festa són els panellets. Els panellets són uns petits pastissos generalment rodons, fets amb sucre, rovell d'ou i ametlla. Aquest pastís és d'origen català, però també es típic de les Illes Balears.
                                                                                                                           Pau Mas, 3rB