divendres, 30 de novembre del 2018

Donam un nou ús a les nostres camisetes!





Avui hem anat a veure com reciclen una camiseta vella i la converteixen en una bossa ben guapa. Hem parlat amb alumnes de 2nE que avui participen en el taller ofertat per l'empresa Serveis Lúdics (i organitzat per la Comissió d'Educació ambiental) i ens han explicat les passes que cal seguir:

Material necessari:
-tisores
-camisetes
-retoladors tèxtils o guixos
-agulles o imperdibles
-flors o diferents elements decoratius que tu vulguis.

Procediment:
  1. Hem de tallar les mànigues de la camiseta a l'altura de les espatlles.
  2. Hem de tallar el coll de la camiseta sense arribar a la línia "imàginaria" a l'alçada del pit.
  3. He de tallar aquesta línia 5 centímetres per damunt.
  4. Finalment, fer nusos amb les línies i es queda aferrat.

Alba i Maria, 3rD

Animau-vos a fer activitats al Madina!



Celebrant un gol!


Som N'Aida i faig activitats extraescolars de dilluns a dijous. Dilluns i dimecres faig ball, de 16 a 17h, al nostre institut. Primer encalentesc amb rutines de ball diferents i després practic la nostra coreografia. Cada dimarts i dijous faig handbol. L'horari és de 16 a18h, ja que amb una hora no ens basta per entrenar. Primer encalentesc corrent i fent estiraments, després feim pista, que és la tàctica. També feim físic i, per acabar, feim mitja hora de resistència, que és córrer durant mitja hora. Animau-vos a venir, vos divertireu!

Carla Urquía 3r A .

diumenge, 25 de novembre del 2018

Ens agrada el la música!


Santa Cecília va ser una dama romana, màrtir del segle III, per la seva fe cristiana. És venerada com a santa per diverses confessions cristianes, i és la patrona dels músics perquè, mentre s'estava morint, va cantar a Déu. Per als catòlics se celebra el dia 22 de novembre.

Nosaltres hem volgut saber quina música agrada a alguns dels nostres companys de 3r d'ESO i, hem comprovat que el hip hop agrada molt als joves.
Na Carlota ens comenta que a ella li agrada molt el hip hop. I en Bruno, de 3rD, ens parla d'un grup, La Raíz, que també fa aquest tipus de música.

"El hip hop és un tipus de música i de ball originat als Estats Units. Es caracteritza per la seva base electrònica. Vaig començar a ballar als 4 anys i encara pens que ballar hip hop és el que més m’agrada en aquest món. Quan jo ball, la sensació és inexplicable perquè em sento lliure i si tinc qualque problema, mentres estic ballant amb el meu grup, no pens en els problemes, en els estudis o en procupacions exteriors, només pens en disfrutar el que estic fent.Quan tenia 4 anys la meva mare em va apuntar a ball per fer algun esport i tenir aficions, però quan vaig anar creixent em vaig adonar que era el que m’agradava de veritat i a poc a poc vaig anar pujant de nivell fins que vaig arribar a un grup de competició, un grup en què tots eren més grans que jo i amb més nivell però el professor va confiar en mi.Avui en dia, estic en un grup de competició en què anam de viatge un parell de vegades a l’any i estic molt contenta amb el que faig." Carlota Llobera, 3rESO

"La Raiz, un grup de música de rock, ska i hip hop, va decidir que aquest seria el seu darrer any. És un grup de Gandia, València, i està format per 11 membres procedents de tot el món: Pablo, Julio, Sen-K i Josep com a vocalistes. En els darrers 12 anys com a banda han tret 4 discs i 2 singels, el seu darrer treball ha estat un disc en directe del seu concert a Vistalegre, Madrid, per començar la gira d'acomiadament. Edu i Joan com a guitarres, n’Adri com a baix, en Carles com a trompeta; Xavi, al trombó, Pipe a la bateria i Jano com a DJ. Tenint tants de músics i tanta veu unides per al Rock, usen la seva música per passar-s’ho bé i com a protesta seguint el seu lema: Guerra al silenci."Bruno, 3rD

dijous, 22 de novembre del 2018

Feim tallers de reciclatge al Madina

El passat 6 de novembre els nins de 1d’ESO B varen fer una activitat organitzada per la Comissió de Medi Ambient sobre reciclatge i tractament de residus.
Aquesta xerrada s’ha anat impartint a tots els grups de 1r d’ESO, perquè aquest tema ens afecta a tots i, encara que moltes campanyes ens ho recorden, mai no n’hi ha prou per conscienciar la societat.

Una persona que treballa a EMAYA els va fer la presentació. Nosaltres vam parlar amb l’alumne Josue Hurtado, que ens va contar coses interessants, que tot seguit vos resumiré.

Els va explicar que havíem de tenir sempre present cada color dels recipients dels fems. Els feia preguntes relacionades amb el reciclatge i les havien de respondre. Els va mostrar un powerpoint on deia que és molt important no abusar dels envasos de plàstics i que si ho fèiem pensàssim a reciclar-los correctament.

Els va dir quin fems correspon a cada color: al blau hi va el paper i el cartró, al gris hi va la matèria orgànica; al groc hi van els plàstics i els envasos i al verd va les botelles de vidre o el vidre. Hi ha uns altres tipus de contenidors específics per roba i donació d’aliments.


I una dada curiosa, segons el que els va dir, al segle XXII cada pic que reciclem els envasos ens donaran diners.

Juanjo i Marcos, 3r ESO A

 

Que no t'estafin en el Blackfriday!


Aquest divendres dia 23 de novembre tendrà lloc el Black Friday, un dia de descomptes que utilitzen les botigues per treure millors beneficis.

1.- El més important és fer un seguiment del preu del producte que vols comprar per veure si el descompte val la pena o no.
2.-Si compres a través d'internet ves a pàgines web de confiança. Asegura't que la URL és segura. Això ho sabràs perquè adalt, a l'esquerra, t’apareixerà un cadenat de color verd si és segura i un de color vermell si és insegura.
3.- Comprova el preu de l'enviament. De vegades les empreses baixen de preu un producte, però després te cobren un preu d'enviament excessiu.
4.- Si t'és possible, utilitza targetes “prepago” per evitar que et carreguin més doblers dels que has de pagar .
5.- Per assegurar-se que el preu que descompten és un descompte i no és una rabaixa sobre un preu inflat, pots utilitzar programes que te mostren el preu d’aquell producte durant bastant de temps, perquè aixi vegis si és una estafa o no.


En conclusió anau molt alerta en aquests dies perquè hi ha molts d'estafadors lliures per l’internet.


Xesc Oliver 3r ESO A




Jornada de convivència a Sóller amb 2nD



Els alumnes de Segon D varen anar a fer una excursió amb la finalitat de tenir una millor convivència. Vàrem fer un parell de preguntes a Marc Oliver, un dels nins que hi va participar.

-Hola, bon dia. Ens agradaria saber algunes coses sobre l'excursió que féreu l’altre dia. On vau anar? Amb qui?
-Vàrem anar al port de Sóller, amb el nostre tutor, en Mateu Palmer.
-Quant de temps vau estar allà?
-Vam estar tot el matí, de 8 a les 14 hores.
-Què vau fer allà?
-Quan vam arribar ens van fer una xerrada sobre la convivència i després vàrem fer uns jocs per fomentar una millor actitud entre els companys de la classe.
-Creis que ha servit de res fer aquesta excursió?
-Sí,ara hi ha un millor ambient entre els companys i no hi ha tants de conflictes.
-Vos varen donar temps lliure ?
-Sí, després de fer la relaxació mos varen deixar temps per berenar i també per jugar amb els amics.
- D'acord, moltes gràcies per respondre a les nostres preguntes.
- De res .


Maria i Carmen, 3rA



dilluns, 19 de novembre del 2018

Dia internacional de la no violència contra la dona


El proper 23 de novembre l'IES Madina Mayurqa s'afegirà a una proposta feta des de la xarxa de centres que fan feina per la coeducació, que consistirà a llegir un manifest unitari a l'entrada del centre dia 23, compartir activitats que realitzem aquest dia amb els hashtags #EscolesContraElMasclisme, #25N, #SocCentreAdherit, #FeminismeALEscola i vestir de negre amb un llaç lila.

Ja són més de 30 els centres que hi participen!

El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional contra la violència de gènere. Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960, mentre anaven a visitar els seus marits empresonats.
Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.


Es tracta d'un problema social present tant en l'àmbit domèstic com en el públic, en diferents vessants: físicament, sexualment, psicològicament, econòmicament, culturalment, entre d'altres, i afecta les dones des del naixement fins a les dones d'edat avançada. No està confinada a una cultura, regió o país específic, ni tampoc a grups específics de dones a la societat.
La forma més comuna de violència experimentada per dones a nivell mundial és la violència física infringida per una parella íntima, el que inclou dones colpejades, obligades a tenir relacions sexuals o víctimes d'alguna altra forma d'abús.
Uns dels exemples de violència contra les dones pot ser el cas de Marta Del Castillo  que va ser assassinada pel seu al.lot.

Entre tots, i ja des del mateix institut dia a dia, hem de lluitar contra aquesta vergonya de la societat masclista.




Marta Núñez Fernández
3r C
Missatges dels alumnes en defensa de la dona maltractada

Lectura del manifest per part d'unes alumnes



Som addictes a les pantalletes..?



Fa dos mesos, Apple, com la majoria de vosaltres sabreu, va treure a la venda nous models de telèfons mòbils. Vaig consultar els preus i em vaig espantar quan vaig veure que n'hi havia un que costava més de 1600 euros! Em vaig posar a pensar i em vaig adonar que realment invertim massa diners en un telèfon que a molts no ens dura ni un any i mig. A més, vaig tenir la curiositat de saber més dades sobre l'ús dels telèfons dels meus companys.

Aquestes són les preguntes que he preparat:
1. Quants d'anys tens?
2. A quina edat vas tenir el teu primer mòbil?
3. Quants de telèfons mòbils has tengut fins ara?
4. Quantes hores diàries utilitzes el telèfon mòbil?
5. Per a què utilitzes majoritàriament el mòbil?
6. Quines són les dues aplicacions que més empres?
7. Els teus pares et limiten l'ús del mòbil?

Alumne edat Edat 1r mòbil Quants de mòbils has tengut? Quantes hores diàries l'uses? Ús que en fas Aplicaci-ons que més uses T'imposen un límit d'ús?
1 13 10 5 2,5 comuni- cació Whatsapp i tik-tok no
2 14 11 3 4,5 comuni-
cació
Whtsapp i instagram no
3 13 12 1 3 mirar vídeos Youtube i instagram no
4 14 13 2 2 mirar vídeos Youtube i instagram
5 15 9 4 6 comuni-
cació
Whatsapp i instagram no
6 13 8 5 4 xarxes socials Instagram i twitter no
7 13 12 2 1,5 xarxes socials Instagram i youtube

Irene Vázques, 3rA

divendres, 16 de novembre del 2018

Jo només sé que no sé res...

El públic ben atent


El tribunal en contra dels pensadors de l'època

Plató

Sòcrates esperant el judici


La presentadora en plena actuació  

Final
Els alumnes de quart d’ESO de l'optativa d'Arts Escèniques, impartida per na Lena Serra, i de Filosofia van protagonitzar una petita obra de teatre, amb guió de la professora Margalida Cardona, sobre la injusta mort de Sòcrates, amb el lema Atreviu-vos a filosofar. L'obra es va preparar per celebrar el Dia Mundial de la Filosofia, el 15 de novembre.

A continuació vos resumiré l'esquetx sobre els darrers moments de la vida d'aquest filòsof, que va ser presentat per l'alumna Josefina Recio.
Sòcrates era un filòsof, de l'antiga Gràcia, que va morir l'any 399 adC, conegut per voler fer que els joves poguessin filosofar i pensar per ells mateixos. Com que això no convenia a Atenes, un tribunal va jutjar-lo per corrompre els joves, per falta de creença en els deus i el varen confondre amb els sofistes. Així que va haver de beure un verí mortal. Plató, el seu deixeble, va fundar una acadèmia on els atenencs podrien aprendre a pensar per ells mateixos i qüestionar totes les coses del món.
A l'obra teatral van actuar i mostrar tota aquesta historia acabant amb el lema Atreviu-vos a filosofar.

Bruno, 3rD

dijous, 15 de novembre del 2018

Buidem les aules i omplim els carrers!

El proper dimecres 14 de novembre el sindicat d’estudiants ha organitzat una vaga estudiantil amb l’objectiu d’eliminar el masclisme a l’àmbit escolar. La manifestació serà a les 12 hores a la Plaça del Tub. La vaga està destinada als alumnes de 3r ESO fins a 2n de batxillerat; els alumnes de 1r i 2n d’ESO no tenen dret a anar-hi i han de venir a l’institut.

Aquesta vaga estudiantil es duu a terme a Catalunya, la Comunitat Valenciana i a les Illes Balears. Enguany ja hi ha hagut dues manifestacions: el 8 de març (dia de la dona) i el 10 de maig (protesta contra la sentència de la Manada), que han marcat un abans i un després en la reivindicació dels drets de la dona.
Amb aquesta vaga es vol aconseguir que el govern posi immediatament una assignatura d’Educació Sexual inclusiva, avaluable i obligatòria a tots els centres, tant públics com privats.
També, es vol implantar una assignatura per a l’Educació Primària i Secundària, Batxillerat i Formació Professional per educar en llibertat contra el sexisme, masclisme, homofòbia i qualsevol actitud relacionada. Finalment, es demana als centres que eliminin qualsevol referència sexista o repressiva en la forma de vestir, respectant la llibertat sexual de les persones i els drets dels col·lectius LGTB, i que s’adoptin mesures contra aquells professors que mantenen actituds masclistes i sexistes.


Irene Vázquez, 3rA

dimecres, 14 de novembre del 2018

Per què faig cant coral a l'institut...

 Cant Coral, impartida per en Jeroni, és molt més que una extraescolar. És una manera d'expressar-se. 
La música t'inunda i formes part d'ella, de totes les notes que es mouen al ritme d'un compàs tranquil de vegades, més ràpid d'altres.
I tu l'acompanyes i cantes, i ho estimes...

Fina, 4t d'ESO



dilluns, 12 de novembre del 2018

Hem de mirar sempre endavant...

Bé, avui vos explicaré com és viure en un centre d'acollida de menors, concretament El Temple.
La veritat és que si ingresses en un centre no és per culpa teva, en el meu cas no és culpa meva sinó de la família. En un centre poden entrar tot tipus de nins i nines; pots entrar-hi a viure perquè els teus pares no es poder encarregar de tu, o per exemple perquè et portes molt malament i no tractes bé els teus pares. Però en casos molt extrems, els nins que cometen delictes van al Pinaret.
La vida en un centre és complicada perquè no estàs a casa amb la teva família i és un canvi que no agrada gens a ningú, però també has de pensar que estàs en un centre perquè et protegeixin.
Quan jo vaig ingressar va ser molt difícil adaptar-m'hi, però al final tots et tracten molt bé.
Ja fa un any i mig que estic al centre d'El Temple, que és molt gran, hi viuen 40 nins i nines. La rutina del centre és anar a l’escola o a l'institut, en el meu cas al Madina, i tornar sobre les 14 :45 o 15:00. Dinam tots junts, després feim una hora diària de deures, de dilluns a divendres. A continuació hem de fer una activitat obligatòria, a mi m’encanta aquesta norma perquè sense esport no sabria què fer. Després d'arribar de l’activitat vas a sopar i mires la televisió fins les 22:30 i després ja te'n vas a dormir.
Els caps de setmana és millor perquè no hi ha institut i pots descansar. També m’agrada perquè l'educadora m’encanta, l'estim un munté. Els caps de setmana m’agraden molt perquè he de jugar partits.
Això és el que fas en un centre de menors, et pot agradar o no, però tu no pots fer-hi res, t'has d'aguantar i mirar sempre endavant.

A.R



dijous, 8 de novembre del 2018

"Si no llegeixes no passa res, però si llegeixes passen moltes coses..."


Avui he fet una entrevista a Jaume Guiscafrè, el meu oncle. Per als qui no el coneixeu vos he de dir que és professor i director del Departament de Filologia Catalana de la UIB. Li han publicat molts llibres, però jo li he demanat sobre els que tracten de les rondalles mallorquines.

Què vares estudiar? Per què?
Vaig estudiar la Llicenciatura de Filologia Catalana perquè m'grada la literatura i perquè la meva llengua és la catalana.
Quina assignatura te va agradar més?
L'assignatura que més me va agradar va ser Poesia de 5è curs.
Què vares fer quan vares acabar la carrera?
Vaig fer feina de becari amb el professor Josep Antoni Grimalt, mentre preparava les oposicions a Secundària i alhora vaig començar a fer classes de llengua catalana per a funcionaris.
Sempre t'has dedicat a la docència?
Sí.
Com es va iniciar la teva passió per la literatura popular?
Amb l´assignatura de Literatura Popular Catalana que impartia Gabriel Janer Manila.
En què consisteix exactament l´estudi que has fet sobre les rondalles? I per què ho vas fer?
Vaig traduir, transcriure, catalogar i editar les rondalles que havia replegat Marià Aguiló, perquè era un corpus inèdit i molt interessant.
Com convenceries els joves perquè llegíssim més en general?
Els diria " Si no llegeixes, no passa res, però si llegeixes passen moltes coses".
I les rondalles?
Els diria que les rondalles són la base pràcticament de tota la literatura universal.
Quin és el darrer llibre que has llegit?
Poetics of Children´s Literature, de Zohar Shavit.
Quins són els llibres que t'han publicat i sobre què tracten?
El darrer libre és Es jaquet d´en Jordi des Racó i tracta d´un recull d´articles sobre l´aplec de rondalles mallorquines d´Antoni Maria Alcover.

Maria Antònia Oliver, 3rA

Quins alumnes ens volen representar al Consell Escolar?


Enguany s'ha de renovar el Consell Escolar del Madina Mayurqa i com a representants de l'alumnat han presentat candidatura n’Arturo Vidal Moreno, n’Alberto Cangas Comina, en Javier Gómez Guillermo, na María Font Antón, en Sergi Ginard Servera i na Judi Alabdah.

Tots aquets alumnes tenen moltes idees i propostes per fer que aquest curs sigui un dels millors. Els alumnes volen millorar el sistema d’ensenyament-aprenentatge, fer les matèries més dinàmiques i entretengudes, ja que pensen que així a l’hora d’estudiar serà molt més fàcil. També han dit de renovar mobles i peces d’informàtica que estan rompudes o no funcionen molt bé. Alguns han proposat que el segon pati sigui una mica més llarg.


Una proposta molt interessant és la d'intentar promoure d'alguna manera la importància dels idiomes, ja que en un futur és una cosa bàsica per trobar feina. A més, han proposat posar més càmeres de vigilància als llocs de l’institut on es roben més objectes personals.


Com podem observar tenim uns canditats bastant bons, ja que tots tenen idees clares i molt interessants, però només dos seran triats.  Així que, dia 20 de novembre es faran les eleccions i convé que hi hagi una bona participació perquè el Consell Escolar és un òrgan de decisió que ens afecta a tots.

Tots ben atents al dia 20, ja que sabrem qui seran el nostres representants. Molta sort!

Carmen Martínez,3rA







dimarts, 6 de novembre del 2018

Horòscop del mes: Escorpí


ESCORPÍ: 23 d’octubre – 21 de novembre
Vida sentimental:
No siguis tan orgullós/a amb la persona que t'agrada. El teu caràcter és bo, però quan t’enfades ets massa sever/a en les teves decisions. Vigila aquest mal geni que, a part de ser negatiu sentimentalment amb l'al·lot/a que t'agrada, et pot fer anar malament en els estudis!
Estudis:
No afluixis perquè estàs al límit; si baixes el teu ritme pot ser que et quedis un any més en el curs en què et trobes. El que has de fer és tenir clares les teves preferències, ja que pots sortir amb els teus amics, però també has de pensar en el teu futur professional.
Números de la sort: 17 i 22.

La pitonissa Nathalie, 3rA