diumenge, 14 d’abril del 2019

Practicam amb la fona!

La fona va ser una arma combativa...

El passat 21 de març vam fer una activitat de tir amb fona.
Ens va visitar Xisco Amengual, professor d'Educació Física i que té publicat un llibre sobre els esports i els jocs tradicionals a les Illes Balears. Primer de tot ens va posar un vídeo als alumnes de 1r d'ESO C i D, on s'explicava breument on va sorgir el tir de fona, com s'utilitzava antigament i actualment i també ens va mostrar les parts d'una fona, va ser molt interessant.
La fona és un instrument format d'una bossa de tela o de pell amb un cordill a cada extrem, dins la qual es posa una pedra o altre projectil, i fent-la volar ràpidament, se li dona impuls per a llançar aquell contra un enmic o contra un objecte. La fona va esdevenir una arma terrible. Era considerada millor que les ballestes i arcabussos, perquè podien assolir més distància i tenia l'avantatge que els projectils, és a dir, les pedres, eren inacabables, perquè n'hi havia pertot. 
Possiblement les primeres fones van ser creades a pobles de l'Orient Mitjà i, des d'allà, arribaren a diferents llocs, com les Illes Balears. Tenim documentació que els foners balears participaren a diferents guerres amb aquesta arma, com les Púniques.

La segona part del taller la vam fer el dia 28 de març, dia en què vam començar a usar la fona. Primer en Xisco ens va mostrar un tutorial de com agafar la fona i, després, en grups començàrem a llançar-la. 
Va ser una activitat que em va agradar molt, i a la resta de la classe també!


Zizu Abdelauahab, 1rESOC


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada